08 Mayıs 2014

KATMER POĞAÇA

Pazar kahvaltılarında, piknik gezinizde, ev davetlerinizde, çocuklarınızın beslenme çantasında yiyebileceği doyurucu ve hafif bir lezzet. Adının poğaça olmasına bakmayın içinde katı margarin bulunmuyor zeytinyağı ile kat kat açılan yumuşacık bir tarif.

Malzemeler

*1 su bardağı süt
*1/4 su bardağı zeytinyağı (1 küçük çay bardağı)
*1 yemek kaşığı instant maya
*2 çay kaşığı tuz 
*2 çay kaşığı şeker
*3,5 su bardağı un 

*Ara katlar için zeytinyağı


İç harcı

İç harcı sizin zevkinize kalmış ister kıymalı,ister patatesli veya peynirli yapabilirsiniz.
Ben orta boy 4 patatesi haşlayarak, soğan ve az karabiberle kavurdum.

Yapılışı

Bütün malzemeler eğer stand mikseriniz varsa karışıtırma kabına yoksa malzemeleri alıcak büyüklükte bir yoğurma kabına aktarılır hamur kendini toparlayana kadar karıştırılır veya yoğurulur yumuşak ve dağılmayan bir kıvam aldığında aynı eşitlikte bezelere ayrılır (yaklaşık 8 eşit parça).
Her beze tek tek açılır aralarına fırça yardımıyla zeytinyağı sürülerek üst üste konulur ve tek kat olarak büyük bir hamur elde edilir. Eşit parçalara üçgen şeklinde bölünerek içine harcı konulanarak şekil verilir ve tepsiye aralıklarla yerleştirilir.30 dk mayanlaması için dinlendirilir.
180 derecede  20 dk pişirilir.

Afiyet olsun.






Sevgiler.

02 Mayıs 2014

Ekşi mayalı köy ekmeğim

Un arayışım devam ederken bir tanıdığım sayesinde Şişli yakınlarındaki bir tandırda taş değirmende öğütülmüş tam buğday unu kullanıldığını duydum ve soluğu hemen oracıkta aldım. Un gerçekten hem lezzet hem randıman hemde çalışma açısından oldukça farklı. Ben genelde Halkekmeğin tam buğday ununu ekşi mayamda ve yaptığım tüm ekmeklerde kullanmayı tercih ediyordum, çalışmaya alışık olduğum bir un olduğu için su ve maya miktarını denemelerle sağlıklı bir biçimde oturtmuştum. Bu un ekşi maya ve su açısından biraz farklılık gösterdi ama lezzete ve sonuca değer bir değişiklik oldu.Bu reçetemde %100 ekşi maya ve  %100 tam buğday unu ile ekşi mayalı bir köy ekmeği denedim.


EKŞİ MAYALI KÖY EKMEĞİ

Malzemeler

* 3,5 cup  Tam buğday unu (Taş değirmende öğütülmüş katkısız)

* 2 cup içme suyu (oda sıcaklığında)

*1,5 cup Aktif hale getirilmiş oda sıcaklığında Ekşi maya (buzdolabında muhafaza ettiğimiz ekşi mayayı çalışma yapmadan önce oda sıcaklığına getirip,karıştırıp havalandırıp canlandıralım )

* 1 tatlı kaşığı Tuz

Yapılışı

Un ve tuz karıştırma kapında iyice harmanlanır, ortası havuz şeklinde açılmış unun üzerine ekşi maya ilave edilir ve bu karışıma su azar azar ilave edilerek tahta kaşık veya spatula ile karışım bulamaç haline getirilir ve 24 saat mayalandırılmak üzere üzeri streçfilm ile kapatılarak ılık bir yere dinlenmeye alınır.

24 saat sonunda  bir hayli cıvık olan bu karışım unlu çalışma  tezgahına alınarak 10 dk yoğurma işlemi yapılır ve ekmek karma malası veya spatula yardımıyla zarf usulu katlanarak son şekil verilir ve 2.dinlendirilmeye alınır.(yaklaşık 1-1,5 saat kadar)


Şekil verilerek 2.dinlendirme

Fırın 230 dereceye ayarlanarak pişirme kabı ısıtılmak üzere fırına yerleştirilir ve ekmeğe jilet veya keskin bir bıçakla kesik atılır. Ben döküm tencere kullandığım için ekmeğimi kapaklı olarak 40 dk kapaksız 10 dk daha pişilmek üzere fırına verdim.

Fırından çıkmış son hali

Bu süre sonunda ekmek pişirme kabından alınır üzerine temiz bir bez örtülerek az 2 saat soğumaya bırakılır ve soğuma gerçekleştikten sonra dilimlenir.




 Zeminden tok ses geldiyse tamamdır

Son hali


Sevgiler